Woonplant van de maand oktober: de potchrysant,

De potchrysant is verkrijgbaar in vele kleuren, vormen en maten!

Denkt u aan potchrysanten dan ziet u vast veel vrolijk gekleurde bloemen voor zich, dat is niet zo vreemd want die zijn er dan ook in overvloed. Van kleine bloemetjes tot grote bloemen met een gekleurd hard, dubbele rijen met bloemblaadjes, sprietige bloemblaadjes of juist ronde blaadjes, het kan allemaal. Naast verschillende vormen is de potchrysant verkrijgbaar in vele kleuren, zoals: rood, paars, roze, oranje, geel, wit en groen of een combinatie van twee kleuren in een bloem. Voor iedere woonkamer is wel een passende potchrysant te vinden!

Wist u dat de potchrysant van oorsprong uit Azië komt?

Potchrysanten zijn al wat jaartjes ingeburgerd in Europa, maar komen van oorsprong uit Azië. Vooral in Japan wordt deze plant met open armen ontvangen! In Japan heeft de potchrysant zelfs de keizerlijke status en jaarlijks vieren Japanners het Festival van het Geluk. Op die dag wordt de chrysant geëerd met haar symboliek van geluksbrenger.

Paarse potchrysant woonplant van de maand oktober 2014

Hoe u de potchrysant moet verzorgen

Niet alle groene knoppen van de potchrysant komen uit, wilt u direct kunnen genieten van de vrolijke bloemen van deze plant koop er dan een waarvan een paar bloemen al geopend zijn. Om vervolgens zo lang mogelijk van de potchrysant te kunnen genieten is het belangrijk de plant op een lichte, koele plek (18-20 graden Celsius) neer te zetten. Houd de aarde een beetje vochtig en uw chrysant zal schitteren in het herfstlicht!

Gele potchrysant met wesp op tuincentrumoverzicht.nl

Leuke weetje over de potchrysant: 

  • In het verre oosten zet men thee van chrysanten of wokken ze de steeltjes, maar de potchrysant zoals wij ‘m kennen kun je niet eten.
  • Met de juiste verzorging kan de potchrysant wel acht weken bloeien.
  • De naam Chrysanthemum betekent gouden bloem. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem.
  • Als de bloem bijna is uitgebloeid kun je deze afknippen en in een schaaltje met water leggen. Ziet er mooi uit én de nieuwe bloemen op de plant krijgen hierdoor extra zonlicht en energie.
  • Wist u dat uit onderzoek is gebleken dat mensen in een kamer vol levend groen minder stress ervaren?
  • Kiku is Japans voor chrysant en een populaire meisjesnaam.
  • De potchrysant komt uit dezelfde familie als de paardenbloem, margriet en het madeliefje.

Witte bloem van de woonplant van de maand oktober potchrysant

Over Woonplant van de maand

De potchrysant staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van oktober 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Bron: http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2549/woonplant-van-de-maand-oktober-potchrysant

Tags:  

Leave a reply