Woonplant van de Maand december: de Phalaenopsis

De naam Phalaenopsis betekent in het Grieks ‘nachtvlinder’ en verwijst naar de vorm van de bloem. En inderdaad, de bloemen van de Phalaenopsis lijken op vliegende motvlinders. Daardoor wordt de plant ook wel Vlinderorchidee genoemd. De bloemen zijn er in het paars, roze, zalmkleur, wit, geel en zelfs blauw (deze zijn geverfd) en hebben vaak een creatief gespikkeld of gestreept patroon. Bovendien heeft het hart van de bloem een uitstekende ‘onderlip’.

De Phalaenopsis is een reislustige plant

De plant is een echte reiziger, want hij werd rond 1700 via ontdekkingsreizen naar West Europa meegebracht vanuit de Tropische regenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Deze oogstrelende orchidee met ranke stelen, glimmende bladeren en vlinderachtige bloemen brengt je stijl, klasse en een Oosters vleugje. Zelfs de wortels van de Phalaenopsis zijn het bekijken waard, een glazen plantenpot is dus een goed idee.

Phalaenopsis verzorging

Verbondenheid en spiritualiteit

De plant Phalaenopsis is een easy-care plant, gemakkelijk en dankbaar. De bloeiende plant is niet weg te denken in tal van creaties en interieurs. Een edele bloem die alle momenten in een mensenleven een extra dimensie geven. De Phalaenopsis staat symbool voor verbondenheid, vrouwelijkheid, samenwerking, spiritualiteit, elegantie en eigenwaarde en is daarom een perfect cadeau, ook tijdens de feestdagen. De orchidee is van nature gewend om te groeien in bomen en op rotsen, maar vermaakt zich ook op jouw ventersbank of bureau. Niet zoveel ruimte? Geen probleem. Er zijn namelijk steeds meer kleine Phalaenopsis verkrijgbaar.

Houd je Phalaenopsis gelukkig

Phalaenopsis voelt zich het meest prettig bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C. De minimumtemperatuur voor de plant is 16°C. Zet de Phalaenopsis op een plaats met voldoende licht, maar vermijd felle zon tussen april en oktober. Als de wortels wit zijn geworden, wil de plant graag een slokje. Dompel de pot eens in de 7 tot 10 dagen ongeveer 10 minuten onder in lauw (regen)water zodat de wortels zich kunnen volzuigen met vocht. En als de verwarming aan staat, kun je de bladeren regelmatig besproeien. Bovendien kun je de plant bemesten met orchideeënvoeding. Van november tot en met februari één keer per maand, de rest van het jaar twee keer per maand. Daar wordt hij blij van.

Een tweede kans voor de Phalaenopsis

Om de plant voor een tweede keer in bloei te brengen, knip je de tak boven het tweede oog (van onderaf geteld) af. Daarna zet je de plant op een koelere plaats neer en na ongeveer 2 maanden zet je de plant weer terug om te genieten van de mooie bloemen. Vergeet niet de plant dan weer regelmatig water te geven.

Phalaenopsis voor de tweede keer laten bloeien

Woonplant van de Maand

De Phalaenopsis dankt zijn populariteit aan het gemak waarmee deze te kweken is, aan de lange houdbaarheid, aan de opvallende bloemen, en omdat deze vrijwel het hele jaar door gehouden kan worden. De ideale kandidaat dus voor de woonplant van de maand! Breng sfeer en kleur in uw huis met deze fijne plant, of doe iemand een groot plezier door hem cadeau te geven. Met een Phalaenopsis zit u altijd goed!

Leave a reply