Woonplant van de maand maart: Franse geranium

Deze maand wordt de Franse geranium eens flink in het zonnetje gezet als de Woonplant van de Maand maart! De Franse geranium staat ook wel bekent als Pelargonium grandiflorum, wat niet gek is als je naar deze prachtige en rijkelijk gekleurde woonplant kijkt. Deze woonplant kan zowel binnen als buiten uw omgeving opvrolijken!

Franse geranium is Woonplant van de Maand maart! Franse geranium in hangende potjes

Herkomst Franse geranium

De Franse geranium komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika vandaan. Rond 1600 werd deze prachtige plant door VOC-schepen meegenomen naar Europa vanaf Kaap de Goede Hoop. En nog altijd staat de Franse geranium te stralen in veel huiskamers in Europa.

Uniek kenmerk van de Franse geranium

Wat maakt deze Franse geranium nou anders dan de “gewone” geranium? Beide planten zijn verkrijgbaar in prachtige kleuren zoals wit, felrood, donkerrood, helderpaars, lichtroze en felroze. Deze plant is vooral herkenbaar aan de grote bloemen, met zes bloemblaadjes die in trossen groeien. Het gene wat zo bijzonder is aan de Franse geranium is dat het niet de bloemen zijn die een heerlijke geur verspreiden, zoals bij de “gewone” geranium, maar de bladeren.

Verzorging van de Franse geranium

Omdat de Franse geranium uit het zonnige zuiden van Afrika komt, staat zij graag op een licht plekje in huis of in de tuin. Ook krijgt ze graag regelmatig water. Let er hierbij wel op dat u het water direct in de pot giet en niet op de bladeren van de plant zelf. Om ervoor te zorgen dat er altijd mooie, gekleurde bloemen inzitten, kunt u het beste alle dode bloemen weghalen. In de winter staat deze plant graag binnenshuis, ver weg van de kou. Als ze is uitgebloeid en het weer wat warmer wordt, staat ze graag lekker buiten. Hier kan ze tot diep in de herfst voor een gezellig kleurtje in de tuin zorgen.

Leuke weetjes over de Franse geranium

  • Voor een mooie bloei, heeft de Franse geranium minsten 4 uur zonlicht nodig per dag.
  • Gele bladeren geven een overvloed aan water aan bij de Franse geranium.
  • In de winter kun je de Franse geranium terugknippen tot tien centimeter en laten overwinteren in een kamer bij een temperatuur van zo’n 12oC.
  • De naam Franse geranium is afgeleid van het Griekse woord “Geranos”, dit betekent kraanvogelbek. Ze heeft deze naam te danken aan haar vruchtbladeren die een lange bek vormden.

Leuke tip

Om de Franse geranium een nog gezelligere uitstraling te geven, kunt u hem in een felgekleurde pot zetten. Op die manier zal de franse geranium dé bonte eyecatcher zijn in uw huis of tuin.

BORN: http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2605/woontplant-van-de-maand-maart