Woonplant van de maand november: de kerstcactus

Woonplant van de maand november: de kerstcactus

In november is de kerstcactus ook wel lidcactus genoemd, Woonplant van de maand. Een bijzondere cactus met stengels bestaande uit platte leden die vrij sterk vertakken en weinig stekels dragen. De bloemen hebben teruggeslagen kroonblaadjes.

Kerstcactus Woonplant van de maand november 2014Kerstcactus met rode bloemen, Woonplant november 2014

 

Van nature komt de plant uit Brazilië, waar de kerstcactus groeit op een hoogte van 400 tot 2000 meter als epifyt. Dit betekent dat hij in bomen groeit zonder daar voedsel aan te onttrekken. In het vettige blad slaat de plant reservevoedsel en vocht op om drogere periodes te kunnen overbruggen.

Productie van de kerstcactus

De kerstcactus is een kortedagplant, er is knopaanleg bij dagen korter dan 9 uur. De kweker kan de bloei dus beïnvloeden door verduistering of belichting. De grootste kerstcactus-aanvoer is van september tot april. De Woonplant komt ook voor onder de synoniemen cereus, epiphyllum, rhipsalidopsis en zygocactus.

Bij de aankoop van een kerstcactus moet u op de volgende zaken letten

  • De maat van de plantenpot, de planthoogte en het minimale aantal bloemen per plant.
  • Gezondheid. De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen en mag niet te lang opgeslagen staan in het donker (knopval) met te veel water (stengelrot) of te weinig water (verdroging).
  • Wolluis, dit is zeer moeilijk te bestrijden!
  • Transport- en opslagcondities. Beschadigde knoppen, bloemen of blad en knopval komen vaak door transport of opslag. Dit kan ook veroorzaakt worden door ethyleen uit fruit.
  • Opslag- en transporttemperatuur. Deze ligt op circa 12°C. Kerstcactus moet in een hoes worden opgeslagen of getransporteerd om schade (donkere vlekken op het blad) te voorkomen.
  • Rijpheid. Te onrijpe planten ontwikkelen zich moeilijker in donkere wintermaanden.

Het kerstcactus-assortiment

Het assortiment binnen kerstcactussen is op wat kleurvariaties na beperkt. Vaak worden planten op kleur verkocht en niet op cultivarnaam. De meest voorkomende kleuren zijn rood, roze, wit, paars, oranje en enkele tweekleurige soorten. Soms wordt kerstcactus nog wel eens verward met Rhipsalidopsis, de zogenoemde paascactus. Dit is ook een lidcactus die we vooral in de eerste vijf maanden van het jaar tegenkomen. Het verschil is gemakkelijk te zien: de planten van kerstcactus hebben getande leden en die van Rhipsalidopsis niet.

Verzorgingstips voor de kerstcactus

De kerstcactus is een gemakkelijke woonplant. De plant vraagt een lichte tot zonnige standplaats, zowel binnen als buiten. Buiten kan de kerstcactus alleen blijven staan bij temperaturen boven de 12°C. Door het vettige blad heeft de plant weinig water nodig, ongeveer een keer per week. Geef ook een keer per twee weken plantenvoeding. Kerstcactus bloeit met gemak zes weken, verwijder dan wel de uitgebloeide bloemen. Na de bloeiperiode mag de plant in een iets koelere ruimte geplaatst worden. Om vervolgens weer bloemen te krijgen is een temperatuur van zo’n 20°C optimaal. Vanaf oktober verschijnen de knoppen opnieuw en zal de plant weer bloeien.

Kerstcactus is een van de meest gemakkelijke bloeiende kamerplanten voor in huis, kantoor, school of openbare ruimtes. Door de verschillende maten, van mini tot grote schalen, zijn het ook ideale cadeauartikelen in het najaar en de winter. De kleuren lenen zich om mooie combinaties te maken voor Halloween, grootouderdag, Sinterklaas, Advent en Kerstmis.

BRON: http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2563/woonplant-van-de-maand-november

 

Leave a reply