Patio Cyclaam

Ja, de Patio Cyclaam is in het najaar zeer geschikt voor op het terras, balkon en in de border

Patio Cyclamen zijn lieflijke herfstbloeiers die een plek in zicht meer dan verdienen. De bloemvorm is subliem. De bloemen groeien kort nadat het blad verschijnt, direct uit de knol. Ze staan bijna bedremmeld met gebogen kopjes aan iele steeltjes. Dat heeft iets vertederends. Ze kunnen bovendien heerlijk zoet geuren (naar honing).  Cyclamen hebben iets merkwaardigs. De platte knol is de eigenlijke plant. Daaruit groeien de bladeren, bloemen en wortels. In feite is het zelfs niet de knol die de levende plant vormt, maar de huid van de knol waarin de spruiten voor wortels en bovengrondse scheuten zitten. De knol zelf bestaat uit opgeslagen voedsel voor de plant. Daardoor kunnen cyclamen ook buiten de grond groeien en bloeien (als zogenaamde droogbloeiers).

Cyclamen zijn knolgewassen en volledig aangepast aan de hete, droge zomers en koude winters die in de gebieden van herkomst heersen. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten uit een gebied dat loopt van Spanje en Marokko tot Griekenland en Turkije/Syrië. In die laatste twee gebieden komen de meeste soorten in het wild voor. De knollen gaan ’s zomers in rust. Ze groeien liefst wat beschaduwd onder struiken en bomen. Van fel zonlicht houden ze niet. Pas als het licht wat minder fel wordt, komen ze tot ontwikkeling. Bij de Patio Cyclamen is dat in de herfst.

Achterovergevouwen bloemblaadjes
Cyclamenbloemen staan geknikt aan de steeltjes boven het blad en hebben hun bloemblaadjes achterover naar boven omgevouwen, waardoor de stamper en meeldraden onderaan uithangen en zich ontbloten voor bestuiving door bezoekende insecten. Die komen op de zachte, zoete nectargeur af. Ze bloeien meestal in pasteltinten: lila, roze, zalmroze en wit. De bloemen verschijnen boven vaak verrassend fraai, zilver getekend (gemarmerd) groen blad dat meer of minder duidelijk hartvormig is (het lijkt soms wel wat op klimopblad of is bijna rond). De verschillen stammen van diverse soorten die door de kwekers met elkaar zijn gekruist.

Buiten of binnen – het kan allebei
Vanwege de fragiele schoonheid en de verrukkelijk zoete honinggeur van cyclamen (ze geuren niet allemaal even sterk), is het heel leuk om te proberen de planten zo hoog te planten dat direct oog- en neuscontact mogelijk is. Dat geldt zeker voor de planten zoals GroenRijk ze nu aanbiedt. Je kunt ze heel goed in een leuke pot of bak planten. Patio Cyclamen zijn midi-cyclamen die speciaal zijn gekweekt om buiten op een aantrekkelijke plek op je terras of balkon te zetten. Maar ook  in de kamer bloeien ze graag! Zolang ze maar niet de hele dag in de volle zon staan.

Wat is een  Patio Cyclaam

  • Een midi-cyclaam die het ook in pot, mand en bak prima doet;
  • Die heel lang en aan één stuk doorbloeit van eind augustus tot de vorst invalt;
  • Met bloemen in prachtige pasteltinten.
  • Een plant met mooi gemarmerd, fijn blad,
  • Die maar heel weinig verzorging vraagt.

Eenvoudige verzorging
Van felle zon houdt je Patio Cyclaam dus niet, dus zet de pot of bak in lichte schaduw, bijvoorbeeld in de wisselende schaduw onder  het blad van andere planten. Of op een licht beschaduwde plaats in huis. GroenRijk heeft passende sierpotten genoeg om uit te kiezen. Zorg dat de grond in de bak of pot niet uitdroogt, maar er mag ook na het gieten of een regenbui geen water in blijven staan. Er moet dus een drainagegat in de pot of bak zitten. Voor binnen is een pot met een losse onderschotel ideaal. Je hoeft geen plantenvoeding in het gietwater te doen. Giet niet op de knol zelf, maar er omheen.

TIP
Als je de knol van je Patio Cyclaam in de volle grond plant (bijv. onder heesters) moet je hem ’s winters met een laagje bladaarde erboven tegen vorst beschermen.

In kort bestek
Een Patio Cyclaam is een bijzonder knolgewas dat rijk bloeit vanaf augustus tot de vorst invalt. De sierlijk knikkende, vaak zoet geurende bloempjes hebben omgeslagen bloemblaadjes in lila en roze, zalmkleurige of witte tinten. Het klimopachtige, groene blad is vaak fraai zilvergemarmerd. De verzorging is uiterst eenvoudig. Ideaal voor de herfsttuin, op het balkon of terras en zelfs binnen als kamerplant.

bron: http://www.groenrijk.nl/nieuwsbericht/Patio-Cyclaam-02-10-2014

Tags:  

Leave a reply