Kalanchoe

Ja, de Kalanchoe is een sterke plant die lang bloeit en weinig eisen stelt

TiSento (aan elkaar geschreven) is een plantenmerk dat wordt aangeboden met de slagzin ‘TiSento, Feelings of Flowers’. Het staat voor kleurrijke kwaliteitsplanten, echte topproducten. Daar horen ook de Kalanchoe’s bij die GroenRijk speciaal deze week aanbiedt. Dat TiSento is dus geen cultivarnaam van een bijzonder soort Kalanchoe’s. In feite gaat het om Kalanchoe’s uit de Calandiva-serie. Dat zijn zeer rijk bloeiende en met allerlei bloemkleuren gekweekte hybriden die via mutaties zijn afgeleid van de oorspronkelijke soort Kalanchoe blossfeldiana. Hét meest opvallende kenmerk van alle Kalanchoe’s uit de Calandiva-serie is dat ze dubbele (gevulde) bloempjes vormen die wel wat van kleine roosjes weg hebben. Die bloempjes verschijnen met een aantal samen in platbolle schermpjes aan stevige stengels. Als de planten bloeien lijkt het bijna of er een prachtig soort kleurige bloemkool boven de grote, donkergroene bladeren is gevormd. De planten bloeien makkelijk twee maanden achter elkaar en ze zijn er inmiddels – de Calandiva-serie breidt steeds verder uit – met paarse, rode, roze, lichtroze, witte en zelfs oranjegele bloempjes. Het zijn heel makkelijk te verzorgen planten. ’s Zomers kun je ze ook gewoon een beetje beschut in de tuin of op het terras zetten.

Deze soort Kalanchoe (spreek uit: kaa-lan-goo-ee) stamt oorspronkelijk van Madagascar – het grote eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Mozambique. Het zijn kortedagplanten. Dat betekent dat ze pas bloemknoppen gaan vormen als de dagen korter worden. Dat kunnen de kwekers uiteraard ook kunstmatig voor elkaar krijgen door de kassen waarin ze deze kamerplanten kweken, te verduisteren. Zo krijgen ze het voor elkaar om deze Kalanchoe’s op ieder gewenst moment van het jaar in bloei te trekken. In het donkere jaargetijde kunnen kwekers de bloei uitstellen door extra te belichten. De planten zijn niet genoemd – zoals wel wordt beweerd – naar de beroemde plantenfotograaf en beeldhouwer Karl Blossfeldt (1865-1932), professor aan de Berlijnse kunstacademie, die bijzonder geïnspireerd werd door plantaardige vormen, maar naar de eveneens Duitse kweker Robert Blossfeld die deze planten in 1932 voor het eerst op de markt bracht. De Duitsers noemen deze planten ‘Flammendes Kätchen’, de Engelsen ‘Flaming Katy’ (maar ook wel ‘Madagascar Widow’s-Thrill’), mogelijk vanwege het soms rood kleuren van het blad (zie bij ‘De verzorging’)  maar waarschijnlijker vanwege het felle oranjerood van de oorspronkelijke bloemkleur.

De verzorging
Die is heel eenvoudig. Zet je Kalanchoe op een lichte plek in huis. In deze tijd van het jaar het beste voor een raam op het zuiden. ’s Zomers moet je oppassen met het té hete licht rond het middaguur. Dan even afschermen. De planten geven trouwens zelf aan wanneer ze het te warm krijgen. Als ze te lang in fel zonlicht staan, kleurt hun donkergroene blad rood. Dat is een typische eigenschap van deze planten.

Het blad lijkt overigens vrij stevig, maar is in feite nogal bros. Bij ruwe behandeling breekt het gemakkelijk. Het is zo bros omdat het grote cellen bevat waarin de plant water opslaat. Eigenlijk is een Kalanchoe een bladsucculent. Hij kan wel wat droogte aan, maar zorg toch maar liever dat de potgrond een beetje vochtig blijft. Als de plant het te droog krijgt, kleurt het blad geel. Als de potgrond te lang nat blijft, kunnen de wortels gaan rotten. Dus gewoon matig water geven. Doe dat dus pas als de potgrond wat droog begint te voelen (kun je met je vinger controleren). ’s Winters wat minder water geven dan ’s zomers. Je kunt het beste met regenwater op kamertemperatuur gieten. Hard water is minder geschikt voor Kalanchoe’s. Het is het handigste om deze plant in een pot met losse onderschotel te zetten. Dan kan je een doorlekkend teveel aan gietwater makkelijk afgieten. GroenRijk heeft ze voor je. Geef eens per drie weken wat kamerplantenvoeding voor bloeiende planten in het gietwater. Qua luchtvochtigheid stelt je Kalanchoe weinig eisen. Gewone kameromstandigheden zijn prima. Je hoeft niet speciaal te sproeien of over de planten water te vernevelen. De plant voelt zich het lekkerst bij temperaturen tussen 16 °C (ook meteen minimum- nachttemperatuur) en 27 °C. Hij staat dus liever niet erg warm. Zet hem dus niet vlak bij of boven een werkende verwarmingsradiator. ’s Zomers kun je deze Kalanchoe’s ook in de tuin zetten. Het zijn ideale serre- of wintertuinplanten. Als je ze wilt overhouden voor nieuwe bloei volgend jaar, kun je de stengels na de bloei toppen (iets inkorten). Dat houdt de plant mooi compact. Je kunt ze gewoon in de kamer laten staan (of op een lichte, rustige plek ergens anders). Vergeet niet water te geven. Na de korte dagen tijdens de winter zullen deze planten in het voorjaar weer spontaan gaan bloeien. Leuk om te proberen!

TIP
De bladeren van Kalanchoe TiSento glanzen prachtig. Hun functie vermindert als er te veel stof op valt. Neem de bladeren daarom eens per veertien dagen voorzichtig af met een vochtige doek.

In kort bestek
De uitzonderlijk rijk bloeiende Kalanchoe TiSento-planten (de bloemen lijken wel wat op schermen kleine roosjes) tonen maandenlang hun prachtige kleuren boven het glanzende, donkergroene blad. Zet ze licht, maar niet in te felle zon of te warm, geef voldoende water en een beetje voeding. Veel meer verzorging vragen ze niet. Prachtplanten om echt van te genieten. GroenRijk biedt ze nu aan in diverse kleuren.

 

Tags:  

Leave a reply