TUINTIPS VAN DE MAAND NOVEMBER

November, de herfst is begonnen, de bladeren vallen van de bomen en ’s morgens zien we de natuur langzaam ontwaken bij een laaghangende ochtendzon, genieten! De meeste planten en bloemen staan niet meer in bloei maar de tuin is werkelijk prachtig in de herfst. Er hoeft niet veel meer in de tuin te gebeuren, maar stil hoeft u ook niet te blijven zitten, lees hier de tuintips voor de maand november!

DEZE TUINWERKZAAMHEDEN KUNT U OPPAKKEN IN DE MAAND NOVEMBER

 1. Omdat er nog maar weinig met het levende groen in de tuin gedaan hoeft te worden is het natuurlijk de ideale tijd om iets te doen aan de indeling van uw tuin! Leg nu de bestrating neer, timmer een schutting, vlonder, plantenbak of terras en begin het voorjaar straks goed met een tuin die klaar is om aangeplant te worden.
 2. Vergeet de buitenkraan niet tijdig af te sluiten om bevriezing van de leiding te voorkomen.
 3. Het is aantrekkelijk om uitgebloeide plantresten te verwijderen, dit is echter niet aan te raden omdat deze resten nou juist bescherming bieden tegen de vorstperiode. Verwijder afgevallen bladeren en plantenresten wel van het gazon om gele plekken te voorkomen.
 4. Bomen die bloeden kunnen het best in een wat koudere periode worden gesnoeid. Door de kou worden de sapstromen vertraagd en bloed de boom niet dood.
 5. Bescherm planten die niet winterhard zijn, zoals: tropische en mediterrane soorten, palmbomen, stam- klim- en struikrozen, leifruit, Cordyline australis, Lobelia fulgens, lampenpoetsergras, Nieuw-Zeelands vlas, ijzerhard, palmlelies, Amerikaanse sering, laurier, olijfbomen, sneeuwbal, vijg en Toscaanse jasmijn. Lees er meer over in het artikel ‘Planten beschermen tegen de vorst’.
 6. Haal de knollen en bollen van uitgebloeide zomerbloemen uit de grond, laat ze drogen en berg ze op om er volgend jaar weer van te kunnen genieten. Voorbeelden van vorstgevoelige bloemen zijn de dahlia’s, gladiolen, Tigridia, Gloriosa, Eucomis, knolbegonia’s, Canna, Cosmos Atrosanguineus, ranonkel, Kaapse hyacint, haaklelie en de kuiflelie.
 7. Verwijder afgevallen rozenbladeren en zorg dat er geen bladeren aan rozenstruiken blijven zitten om schimmel te voorkomen.
 8. Bereid borders en bakken voor om ze plantklaar te maken voor het nieuwe bloeiseizoen door er een laag verse compost doorheen te mengen, doe dit nog voor de eerste vorst zodat alles nog makkelijk door elkaar gemengd kan worden.
 9. Houd kleur in uw tuin door bij een tuincentrum wat winterbloeiers aan te schaffen, zoals winterviooltjes, herfstasters, winterjasmijn of sierkool. Heesters die in de winter bloeien zijn: Viburnum tinus, mahoniestruik, Dawn, Autumnalis, toverhazelaar, struikkamperfoelie, Hookeriana, winterjasmijn en nieskruid. Het is vrij laat om nog te planten, maar nu het weer nog zo zacht is kan het net.
 10. Groenten die (afhankelijk van wanneer ze gezaaid zijn) geoogst kunnen worden in november zijn: boerenkool, broccoli, eeuwige moes, palmkool, prei, rode kool, rammenas, savooienkool, schorseneren, spinazie, andijvie, bloemkool, Chinese kool, koolraap, witlof, knolselderij, spruiten, champignons en pastinaak. Wacht met het oogsten van kool en spruiten tot het gevroren heeft, dit komt de smaak ten goede!
 11. In november zijn er vrijwel geen groentesoorten die nog in de volle grond geplant of gezaaid kunnen worden.
 12. Fruitsoorten die nog geoogst kunnen worden in november zijn: appels en peren.
 13. Er zijn vrijwel geen fruitsoorten die geplant of gezaaid kunnen worden in november. Wel doet u er goed aan om fruitbomen te beschermen tegen ongedierte door kleefband of boomlijmband om de stam te wikkelen.
 14. Wilt u volgend jaar ook weer genieten van planten en bloemen die niet winterhard zijn, neem dan stekjes en zet ze binnen in een propagator.

Met deze tuintips voor de maand november kunt u voorlopig weer even vooruit, in december zijn wij bij u terug met nieuwe tuintips voor de maand december. Meld u nu aan voor onze Facebook of Twitter pagina en blijf op de hoogte van meer leuke tuintips en tuinartikelen! Heeft u nog niet alle benodigdheden in huis om deze klussen uit te kunnen voeren neem dan eens een kijkje bij de bij Tuincentrum Overzicht.be aangesloten webshops.

Leave a reply