Tuinieren in de maand december

 

Al druk met de voorbereidingen voor de feestdagen? Daar is in december gelukkig voldoende tijd voor want de tuin behoeft wat minder aandacht, toch hebben we nog een aantal tuintips voor u op een rij kunnen zetten. Uiteraard kunt u uw tuin volledig in de kerstsfeer brengen, maar er is meer te doen. De winter is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om plannen voor uw tuin te maken. Neem rustig de tijd om inspiratie op te doen, zodat u van het voorjaar goed beslagen ten ijs komt. Lees hier de tuintips voor de maand december!

 

Deze tuinwerkzaamheden kunt u oppakken in de maand december

 1. We blijven het benadrukken, zorg dat u de niet winterharde planten beschermt tegen de vorst. In het tuinartikel Planten beschermen tegen de nachtvorst leggen we uit hoe.
 2. Houd potten en bakken met voetjes of stenen van de terrasvloer voor een goede afwatering.
 3. Bescherm planten, struiken en bomen in potten en bakken tegen de oostenwind.
 4. Is het nog boven het vriespunt? Geef groenblijvende planten in pot af en toe water, sneeuw en regen komen door het dichte bladerdek vaak niet in de potgrond terecht.
 5. Geef kerstgroen een tweede leven en gebruik overgebleven kerstgroen om planten tegen vorst te beschermen. Zo zijn bollen goed beschermd met een dekje dennengroen. Wel meteen weghalen als de eerste groene puntjes uit de aarde steken.
 6. Loop niet over bevroren gras, daarmee kunt u het beschadigen.
 7. Een haag van heesters kan dienen als nest- en schuilplaats voor vogels. Verwelkom vogels door een waterbakje te plaatsen, dit trekt vogels aan. In de zomer kunnen vogels het waterbakje gebruiken om in te badderen.
 8. Vrolijk uw tuin op met wat winterbloeiers zoals: Japanse azalea’s, kerststerren, winterviolen, cyclamen, winterheide en oranjeappelboompjes.
 9. Plant winterbloeiende sneeuwballen Viburnum tinus en Viburnum x bodnantense in potten of in de volle grond.
 10. Sommige voorjaasbollen, zoals de wat later bloeiende sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kunt u tot medio december planten, mits het niet vriest.
 11. Knip de takken die vrucht hebben gedragen van herfstframbozen tot de grond toe af.
 12. Snoei van braam de oude takken die al vruchten gedragen hebben weg. Kies drie a vier nieuwe sterk groeiende takken en bind die aan een rek of draden. Hieraan groeien in de zomer nieuwe vruchten.
 13. De zaadjes van een rotsplant moeten eerst een koude periode beleven voor ze klaar zijn om te ontspruiten. Daarom worden rotsplanten in december gezaaid. Doe de zaadjes in een pot met grond en zet hem buiten.
 14. Laat de zaden van kiem- en spruitgroenten binnen kiemen. Binnen een week heb je een portie in de salade.
 15. Groenten die (afhankelijk van wanneer ze gezaaid zijn) geoogst kunnen worden in december zijn: boerenkool, palmkool, prei, savooie kool, schorseneren, spruitkool, veldsla en witlof.
 16. December is bij uitstek geschikt voor grote schoonmaak- en onderhoudswerken aan de kas. U kunt de volgende gewassen prima in uw kas laten staan: Begonia’s, Knolbegonia’s, Salvia’s Canna’s, Surfinia’s, Fuchsiastekken, oogsten van witlof.
 17. Wilt u uw schuttingen vervangen? Doe dit dan nu, voordat de planten straks weer beginnen te groeien.
 18. Maak een vogeltaart door een springvorm te vullen met een mengsel van frituurvet, zaden en ongebrande pinda’s. Afgekoelde mengsel uit springvorm halen, op bord leggen, versieren met ongebrande pinda’s, zonnepitjes en bessen en op de tuintafel zetten. In deze tijd is de hulp van mensen meer dan nodig, omdat de vogels extra energie nodig hebben om warm te blijven.
 19. Heeft u na onze tuintip in november het kraantje buiten al afgesloten en leeg laten lopen? Nee, doe het dan alsnog en voorkom een bevroren leiding!
 20. Heeft u de luxe om een paar beestjes in de tuin te hebben rondlopen, zorg er dan voor dat deze de winter ook op een prettige manier doorkomen. Drinkbakken kunnen bevriezen en bescherming tegen de koude wind is ook geen overbodige luxe.

Leuk om op te schaatsen, maar best lastig drinken!

Bevroren drinkbak voor dieren

http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2572/tuinieren-in-de-maand-december

 

Leave a reply