Snoeiwerkzaamheden in januari

In de wintermaanden is er in de tuin veel minder werk omhanden, maar veel snoeiwerkzaamheden kunt u juist in deze tijd van het jaar uitvoeren. Wie nu aandacht besteed aan vorm- en onderhoudssnoei in sier- en fruittuin, heeft daar het komend jaar profijt van.

Snoeien roept nog altijd veel vragen op. In de vrije natuur gebeurt het niet, maar in onze kleinere tuinen kan snoeien om diverse redenen gewenst zijn. Als bomen of heesters te groot worden is af en toe snoeien onvermijdelijk en wegsnoeien van een zware of sterk overhangende tak kan ergernis en onveilige situaties voorkomen. Bij veel sierheesters kunt u jaarlijks een of enkele van de oudste takken laag bij de grond wegknippen om de struik te verjongen, waardoor ze rijk blijven bloeien.
Fruitbomen snoeit en dunt u zodat er meer licht bijkan, waardoor u grotere vruchten kunt oogsten. Bij vormbomen zoals knotwilg, leilinde, dakplataan of leifruit is regelmatig snoeien nodig om de juiste vorm te behouden.

Laat sommige bomen en heesters nu met rust
De winter is een goede snoeitijd voor bladverliezende bomen en zomerbloeiende sierheesters. In januari en februari kunt u veel soorten snoeien maar er zijn uitzonderingen, zoals esdoorn, berk, druif en walnoot, waar de sapstroom zo vroeg op gang komt dat het risico bestaat dat de boom uit de snoeiwonden gaat bloeden. Pruimen- en kersenbomen en alle sierkersen snoeit u beter in de zomer (vanaf eind juni) om aantasting door loodglans te voorkomen.
Heesters die in het voorjaar bloeien, zoals forsythia, ribes en boerenjasmijn snoeit u nu ook niet, want dan zou u de bloei missen; deze soorten knipt u direct na de bloeiperiode terug tot op een lagere scheut. Soorten die gemakkelijk invriezen zoals Catalpa en Caryopteris snoeit u het best net voordat ze gaan uitlopen, ongeveer eind februari of begin maart. Hortensia’s zijn zeer vorstgevoelig en snoeit u niet eerder dan maart/april, zodat de jonge scheuten pas laat uitlopen en de kans kleiner wordt dat ze door late nachtvorst afsterven.

Tip! Schoon gereedschap
Snoeien maakt wonden en daarom is het heel belangrijk dat uw gereedschap zowel scherp als brandschoon is. Om te voorkomen dat u ziekten overbrengt van de ene naar de andere boom, kunt u snoeischaar en takkenzaag eenvoudig ontsmetten door ze met alcohol af te nemen of te overgieten met kokend water.

BRON: http://www.tuincentrumoverzicht.be/tuintips/71/snoeiwerkzaamheden-in-januari

Leave a reply