Zo geniet je altijd van gezonde bomen

Bomen spelen een belangrijke rol in de tuin. Ze voorzien de tuin van schaduw en geven de tuin vorm. Omdat bomen een grote rol spelen in de tuin, is het belangrijk dat ze goed onderhouden worden. Het onderhouden van bomen wordt ook wel boomverzorging genoemd. Boomverzorging bestaat uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen zorgen er voor dat de boom in topconditie blijft.

Bomen planten en verankeren

Een gezonde boom ‘creëren’ begint al bij het planten van de boom. Het planten van bomen wordt vaak onderschat. Men denkt dat deze klus door iedereen kan worden uitgevoerd, maar niets is minder waar. Het planten van bomen wordt vaak op de verkeerde wijze uitgevoerd. Zo worden bomen vaak te diep of juist te ondiep geplant, met als gevolg dat de boom scheefzakt, sneller omwaait of vroegtijdig doodgaat. Het is belangrijk dat bomen op de juiste diepte worden geplant en na het planten goed verankerd worden. Door de boom na het planten te verankeren krijgt de boom extra stevigheid en worden scheefzakken en/of omwaaien voorkomen.

Bomen controleren op boomziektes

Het gebeurt regelmatig dat een boom last krijgt van een boomziekte. Er zijn veel verschillende boomziektes. Sommige van deze boomziektes vormen een gevaar voor alle bomen, terwijl andere boomziektes alleen voor één soort boom een gevaar vormen. Om te voorkomen dat jouw bomen ziek worden en gekapt moeten worden, is het belangrijk dat jouw bomen regelmatig gecontroleerd worden. Door jouw bomen regelmatig te laten controleren om boomziektes, worden eventuele ziektes op tijd ontdekt en kunnen ze bestreden worden. Jouw bomen regelmatig laten controleren kan daarnaast voorkomen worden dat zieke bomen gezonde bomen besmetten. Zo blijven de bomen in jouw tuin in topconditie.

Bomen laten snoeien

Het snoeien van bomen kan om verschillende redenen worden uitgevoerd. Zo kan je door een boom regelmatig te snoeien de groei van de boom begeleiden (begeleidingssnoei), kan het snoeien worden uitgevoerd om de gezondheid (onderhoudssnoei) of veiligheid (veiligheidssnoei) van de boom te waarborgen, kan een boom gesnoeid worden om de vorm van de kroon van de boom te behouden (vormbehoudende snoei) en kan een boom gesnoeid worden vanuit traditie (traditionele snoei). Wil jij één of meerdere bomen snoeien? Het snoeien van bomen is een flinke klus die veel gevaren kent. Daarom is het aan te raden om het snoeien van jouw bomen over te laten aan een boomverzorgingsbedrijf. Jouw bomen laten snoeien door een professioneel boomverzorgingsbedrijf zorgt er voor dat jouw bomen veilig en op de juiste wijze gesnoeid worden.

Tags: