Tuinieren in de maand januari

De kerstboom heeft plaats gemaakt voor de kamerplant en de laatste oliebollen worden nog even lekker opgepeuzeld. De maand januari is aangebroken! Bij de maand januari denken niet veel mensen aan bezigheden in de tuin, maar ook in januari is er genoeg te doen. Lees hier de tuintips voor de maand januari.

 

 • Sneeuw en vorst kunnen van uw oprit een behoorlijke ijsbaan maken. Gladde paadjes zorgen voor onveilige situaties. Zorg ervoor dat u de oprit sneeuwvrij maakt en strooi een combinatie van zand en kleine kiezelsteentjes op uw oprit. Deze combinatie vriest niet vast en zorgt ervoor dat de ondergrond niet glad wordt. Wanneer de vorstperiode voorbij is, veegt u het zand en de kiezeltjes weer gemakkelijk weg.
 • Veel sneeuwval zorgt voor een schitterend landschap, maar al die sneeuw is best zwaar en kan schade aanrichten aan heggen en struiken. Verwijder de sneeuwlagen daarom van de planten en bescherm vorstgevoelige planten wanneer strenge vorst wordt verwacht.
 • Januari is bij uitstek geschikt om nieuwe plannen voor uw tuin te maken. Heeft u altijd al een compleet andere indeling gewild, of wilt u een subtiele wijziging aanbrengen? Maak dan gebruik van deze tijd van het jaar om uw plannen uit te werken, zodat u in het voorjaar direct kunt starten.
 • Januari is, mits het niet vriest, een zeer geschikte maand om uw fruitbomen te snoeien. Wilt u weten hoe u dat het beste kunt doen? Lees dan onze tips voor het snoeien van een perenboom.
 • U kunt uw druif tot half januari terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang,  waardoor de plant doodbloed als deze laat gesnoeid wordt. Kalk strooien om verzuring tegen te gaan, is een goed januari karweitje.
 • Voor vogels kan januari een zware maand zijn. Help ze de winter door met schoon drinkwater en hang vogelvoer op.
 • Onkruid kan tijdens een zachte winterperiode alweer gaan groeien. Als u het onkruid meteen verwijderd, maakt u het uzelf makkelijker voor de rest van het jaar.
 • Heeft u een vijver in de tuin? Zorg er dan ook in de winter voor dat uw vijver vrij blijft van bladeren. Heeft u vissen in de vijver zwemmen? Zorg dan dat de vijver niet helemaal dichtvriest door bijvoorbeeld een zuurstofpompje te plaatsen of een bal in de vijver te gooien. Zo zorgt u ervoor dat de vissen niet doodgaan wegens zuurstoftekort.
 • Er zijn in januari niet heel veel bloeiende planten, maar toch zijn er nog een aantal winterhelden te vinden. In januari kunt u genieten van de kerstroos, het sneeuwklokje, winterharde violen, skimmia’s, de maagdenpalm en de Chinese Toverhazelaar.
 • Taxus, buxus en hulst kunt u nu al bemesten.
 • Hortensia’s waarderen een extra laagje turf.
 • Als het niet vriest kunt u alvast bomen planten. Vergeet dan niet om aan de kant waar de meeste wind vandaan komt een boompaal neer te zetten en die met een speciale band aan de boom te bevestigen.
 • In januari kunt u volop zaden bestellen voor de moestuin, zodat u bij de eerste mogelijkheid meteen kunt zaaien.
 • Als het zonnetje schijnt kan het heerlijk zijn om buiten aan de gang te gaan. Besteed dan ook een middagje aan het opruimen van het tuinhuis, de garage of de schuur. Is de schutting stuk gegaan door een herfststorm? Repareer deze dan ook meteen.

Met deze tuintips voor de maand januari kunt u voorlopig weer even vooruit. In februari zijn wij bij u terug met nieuwe tuintips voor de maand februari. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en ontvang deze tips samen met andere leuke tuinartikelen maandelijks in uw mailbox. Heeft u nog niet alle benodigdheden in huis om deze klussen uit te kunnen voeren neem dan eens een kijkje bij de bij Tuincentrum Overzicht.nl aangesloten webshops.