Tips om je tuin te onderhouden in december

December is de tijd van het jaar om nieuwe plannen te maken voor je tuin. Denk hierbij aan je planten, gazon en het onderhoud van je vijver. We kunnen je meerdere tips geven om hiermee om te gaan.

Voorts is het belangrijk te focussen op de begroeiing in je tuin. Let er bijvoorbeeld op dat je je planten goed afdekt voor de vorst. Wel moet je er hierbij op focussen ze voldoende ventilatie te bieden zodat ze niet verstikken of wegrotten. Het kan ook een handige optie zijn een aantal planten te beschermen door ze in potten te zetten en tijdelijk in de schuur te plaatsen. Op deze manier zullen ze niet nadelig beïnvloed worden door de vorst. Verder kunnen we aanraden dat je beter niet over je gazon kan lopen wanneer het vriest. Deze kan namelijk vernield worden op deze manier. Je kunt tevens het beste de laatste bladeren verwijderen om verdere vernieling te voorkomen. Het gras wat onder de bladeren ligt krijgt namelijk op deze manier geen licht waardoor het af zal sterven. Ook kan een gebrek aan luchtcirculatie met zich mee brengen dat er schimmelziekten kunnen ontstaan.

Wanneer je over een vijver bezit is het ook zaak hier je over te ontfermen in de winter. Denk aan de vissen en plaats bijvoorbeeld een bundel riet in het water zodat het mogelijk blijft zuurstof binnen te halen. En wanneer het hard vriest is het zaak er meerdere planten in te laten drijven; het beste kun je een soort bal van riet maken in dit geval. Voor sommige vijverplanten geldt dat je ze het beste binnenshuis kunt laten overwinteren, zeker als je vijver minder dan 30 centimeter diep is. Een ondiepe vijver kan namelijk snel bevriezen, en dit geldt ook voor de planten die er in groeien. Wanneer het niet lukt de vijver van vrieskou weg te houden, is het in ieder geval zaak dat je de sneeuw op het ijs vaak genoeg verwijderd. Wanneer je dit niet doet zal er namelijk niet voldoende licht in het water kunnen schijnen. Verder geldt dat wanneer je geen luchtpomp hebt aangebracht, het aan te raden is dit alsnog even te doen. De waterbeweging en luchtbellen beïnvloeden namelijk sterk de kwaliteit van het water. Een luchtpomp kan er deze maanden goed voor zorgen de waterkwaliteit te waarborgen waardoor de vissen de winter kunnen overleven.

Verder kun je ervoor kiezen de vogels in je tuin te beschermen. Dit kun je doen door ze gevarieerd te voeren. Zo kun je ze zaden, pinda’s en vetbollen te eten geven, maar ook rozijnen en stukjes appels. Het is belangrijk te onthouden dat het strooi voer niet te lang moet blijven liggen; hierdoor kan het bederven of ongedierte aantrekken. Je kunt het beste voer op verschillende plekken integreren. Dat wil zeggen dat je een vetbol het liefste in een boom kunt hangen, en dat je het losse voer op de grond of op een voedertafel moet strooien. Mezen pikken graag mee van een vetbol, terwijl merels en vinken liever scharrelen op de grond. En de winterkoning en heggenmus zijn schuwe vogels; voor hen kun je het beste voer onder je struiken neerleggen of strooien. Uiteraard kun je de vogels bij strenge vorst ook drinkwater aanbieden. Je kunt het beste een brede, platte schaal in je tuin plaatsen waar ze kunnen badderen en drinken. Het is zaak dat je het water elke dag ververst. Wanneer er sprake is van strenge vorst, kun je beter voorkomen dat de vogels gaan badderen. Op deze manier kunnen ze namelijk doodvriezen. Het beste kun je dit voorkomen door een gaas of net over de schaal heen te spannen.

Je tuinmeubelen kun je in deze tijd het beste binnen opbergen zodat ze beschermd blijven tegen wind, regen of sneeuw. Je kunt ze ook onderhouden met bepaalde verzorgingsmiddelen die er speciaal voor bestemd zijn. Wanneer je alvast wil kijken naar tuinmeubelen voor in het nieuwe jaar, kun je de website van Fonteyn eens bezoeken. Hier worden veel verschillende tuinmeubelen aangeboden, van loungebanken tot aan tuinkamers. Ook voor een complete tuinset kun je hier terecht, zie de volgende pagina tuinsets.