Populaire haagsoorten

Een nieuwe haag voor uw tuin of bloemenperk nodig? Dan kan het nog best lastig zijn om de ideale haag voor uw tuin uit te kiezen. Het groot aantal soorten hagen dat u voor een tuin kunt gebruiken maakt het er ook al niet te gemakkelijk op. Daarom zetten wij voor u een aantal populaire haagsoorten op een rijtje. In dit blog leest u bovendien niet alleen over de plant zelf, maar ook over het onderhoud en de beste manier om dit type haag in uw tuin te planten. Interesse? Lees snel verder en laat u inspireren!

Laurier

De laurier of laurierkers is een sierlijke haag die dankzij zijn lange bladeren en goede, dichte eigenschappen populair is in West-Europese tuinen. Bovendien zijn de verschillende soorten een goede vervanger van de door buxusmot en schimmel geteisterde buxus. Laurier is verkrijgbaar in verschillende ondersoorten of cultivars. De bekendste zijn de Portugese laurier, de Caucasica, Novita of Herbergii. Laurier kan een relatief hoge haag vormen en vraagt om weinig onderhoud. Pluspunt: de plant verliest tijdens de wintermaanden zijn bladeren niet. Zo blijft ook in de winter uw privacy gewaarborgd.

Levensbomen of coniferen

Onmiskenbaar voor een haag of heg in of rond de tuin is de conifeer. De conifeer kunt u ook weleens tegenkomen als levensboom of Thuja. In feite wordt hier dezelfde plantensoort mee bedoeld. Coniferen kenmerken zich door hun groeisnelheid en goede privacy eigenschappen. Ook de conifeer is weer onderverdeeld in een aantal cultivars. Het verschil tussen deze soorten zit hem vooral in de kleur. Die kan bij een conifeer van lichtgroen tot geel en zelfs blauwige kleur gaan. Gaat u een levensboom kopen, dan kan een kweker u precies vertellen welke soort het beste in uw tuin past!

Taxus

Taxus, en dan met name de taxus Baccata, is al eeuwenlang een veel toegepaste plant in heel Europa. Mede door de relatieve compactheid van een taxushaag is deze plant geschikt om als lage tot middelhoge haag aan te planten. U ziet hem dan ook in deze vorm vaak terug, hoewel de taxus ook hoger (tot een meter of 3) kan groeien. Houd bij de taxus wel rekening met de giftigheid van de besjes en takken. Raadpleeg altijd een kweker of tuinman als u van plan bent om een taxus aan te planten. Het valt af te raden om een taxus in een omgeving met kinderen of huisdieren te planten.

Het juiste onderhoud

Het is voor ieder type haag belangrijk om te weten hoe u hem moet onderhouden. Doorgaans koopt u een nieuwe levensboom, conifeer of taxus bij een kweker bij u in de buurt. Onze tip? Als u vragen heeft, zoek dan altijd het contact op met een kweker bij wie u de planten heeft gekocht. Deze kunnen u precies vertellen hoe u planten kunt onderhouden, of de plant extra bescherming in de wintermaanden nodig heeft of dat u hem wellicht moet bemesten.

Tags: