Planten Oppotten, hoe doe je dat?

Goed opgepotte potplanten kunnen meestal net zo goed als planten in een tuin worden gekweekt. Eenjarigen, vaste planten, groenten en kruiden kunnen allemaal goed groeien als potplanten. Hoewel elke plant zijn eigen pot- en bodembehoeften heeft, kunnen enkele algemene tips het potproces vereenvoudigen en ervoor zorgen dat elke plant wordt gekweekt in de omgeving die het nodig heeft voor optimale groei.

Koop de juiste pot

kamerplanten verzorgingstips

Alle plantenpotten moeten voorzien zijn van drainagegaten aan de onderkant van de pot. Hierdoor kan overtollig vocht uit de bodem weg druppen. Je kunt gaten boren in plastic potten zonder gaten, maar voor kleipotten zonder gaten is voering met afvoergaten nodig. De Grootte van de pot is ook een belangrijke overweging. Als je een vaste plant verpot, kiest je een pot die groter is dan de oude pot. Plant een eenjarige plant in een bak die groot genoeg is om de plant te ondersteunen, zodat deze zijn volledige grootte kan bereiken. Hierdoor hoef je hem niet  meerdere malen te verpotten tijdens zijn groeiseizoen.

Kies het juiste soort potgrond

Er bestaat niet één beste soort potgrond, dit is afhankelijk van het type plant. De meeste kamerplanten groeien het best in een standaard potgrond terwijl cactussen en vetplanten een sneller drainerend cactus-grondmengsel nodig hebben. Groenten en eenjarigen hebben een vochtige standaard potgrond nodig. Vermijd potgrond die enkel bestaan uit turf, pure compost of tuingrond, deze materialen draineren slecht. Je kunt compost mengen met potgrond om organisch materiaal aan de potgrond toe te voegen, maar gebruik niet alleen compost in een plantenbak. Door gelijke hoeveelheden veenmos, perliet en compost te combineren, ontstaat een potgrond die geschikt is voor de meeste planten.

Hoe moet je oppotten

Het deel van een plant waar de stengels uit het wortelsysteem komen, wordt een kroon genoemd. De meeste planten vereisen oppotting met de kroon op of net boven de bodem. Bij het oppotten van een plant vul je een derde van de pot met potgrond. Als de grond door de drainagegaten valt, moet u de pot bekleden met een koffiefilter voordat je grond toevoegt. Het filter houdt de grond vast en laat het water weglopen. Zet de plant in de pot en voeg dan bodem toe of verwijder deze van onder de kluit totdat de kroon 5 tot 10 centimeter onder de rand van de pot zit. Voeg meer aarde toe rond de wortels, maar bedek de kroon niet. Water de grond grondig na het oppotten, zodat het zich kan vestigen rond de wortels van de plant.

Schade zoals spint en trips behandelen

Het is natuurlijk vervelend als je na het zorgvuldig volgen van de bovenstaande stappen dat je planten worden beschadigd door spint en trips. Deze twee plagen werden in het verleden vaak bestreden met chemische middelen. Het nadeel van deze methode is dat het geen duurzaam effect geeft en het niet goed is voor de luchtkwaliteit in je huis. Gelukkig zijn er tegenwoordig biologische bestrijders tegen spint en trips. Deze zogenaamde roofmijten eten de eitjes en larven van deze plagen op en sterven wanneer deze niet meer aanwezig zijn. De plant wordt dus verder met rust gelaten en zal verder geen schade ondervinden van de roofmijten.