Hortensia

De hortensia is een prachtige heester. De bloemen van de hortensia zijn zeer gewild en gegeerd door alle liefhebbers van tuinieren. De hortensia is dan ook een heester die niet mag ontbreken in uw tuin. Om de schoonheid van uw plant te behouden, zal het echter noodzakelijk zijn om uw hortensia’s minstens één keer per jaar te snoeien. Hoe en wanneer snoeien? Het is belangrijk te weten hoe en wanneer de hortensia gesnoeid moet worden.

De witte hortensia’s van de variëteit paniculata zijn krachtiger dan de andere soorten en hebben meer snoei nodig, het is dus noodzakelijk om de meest fragiele stengels weg te snoeien en steeds in het achterhoofd te houden dat het beter is om niet te diep te snoeien. De grootbladige hortensia daarentegen kan naar believen gesnoeid worden tijdens het eerste jaar na aanplanting.

Hoe hortensia’s snoeien in de lente?

Het snoeien van hortensia’s in de lente wordt gedaan met als doel een mooie en dichte plant te behouden. Deze snoei kan ook gebruikt worden voor corrigerende doeleinden. Een van de belangrijkste redenen om hortensia’s te snoeien in de lente is het verwijderen van dode stengels. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat insecten de plant binnendringen en om de afvoer van water mogelijk te maken. Lees hier meer over hortensia snoeien.

Het snoeien van hortensia’s kan gebeuren door de uitgebloeide stengels te verwijderen, of door ze terug te snoeien tot een hoogte van 30 cm om vertakking en nieuwe groei te bevorderen.

Hoe snoeit men hortensia’s in de herfst?

Het snoeien van hortensia’s in de herfst wordt uitgevoerd met als doel een krachtige en compacte struik te verkrijgen, met sterke stengels en een overvloed aan bloemen. Dit snoeien moet jaarlijks gebeuren, steeds op hetzelfde moment (einde van de zomer of begin van de herfst). In dit geval is het niet nodig om alle stengels te snoeien, maar slechts enkele. Het is altijd de bedoeling om enkele takken te laten staan die nog jong zijn, zodat ze volgend jaar kunnen groeien en bloemen geven.

Snoeien na de bloei (herfst) kan worden gedaan om de vorm van uw hortensia te behouden of om de grootte te verminderen. Snoei eerst de oude bloemhoofdjes en eventuele dode of beschadigde takken weg. Snoei vervolgens de resterende takken terug tot net boven een zijscheut die in de gewenste richting wijst. U kunt de plant ook groter maken door elke stengel met ongeveer een derde terug te snoeien.

Tags: