Zonwering kiezen? Dit zijn je mogelijkheden

Wanneer het gaat om de inrichting van je huis, is zonwering een belangrijk onderdeel. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een nieuw huis koopt of je eigen huis gaat restylen, maar het is zeker een punt dat aandacht verdient. Wanneer het op zonwering aankomt, bestaan er zoveel mogelijkheden dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te blijven zien. Nu de zon zich volop laat zien, heb je vast al gemerkt dat het in huis soms onaangenaam broeierig kan worden. De tijd om de juiste zonwering voor jouw huis te kiezen is aangebroken!

Zonwering

Binnenzonwering of buitenzonwering?

De eerste keuze die je moet maken wanneer je je oriënteert op zonwering, is of je deze binnen- of buitenshuis wilt plaatsen. Binnen deze twee soorten zonwering bestaan weer diverse opties, maar het is belangrijk om eerst te bedenken welke van deze twee typen het beste bij jou past. Binnenzonwering is vooral geschikt wanneer je een manier zoekt om de lichtinval in je huis te reguleren en zo ook een bepaalde sfeer te creëren. Buitenzonwering is met name een goede optie wanneer je zonlicht uit je woning wilt weren. Zowel binnen- als buitenzonwering zijn uitermate geschikt om je interieur te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Binnen deze twee brede categorieën zonwering bestaat nog een waaier van mogelijkheden. Als je gaat voor binnenzonwering heb je bijvoorbeeld keus uit duo-rolgordijnen, paneel- of plissé gordijnen of jaloezieën. Gaat je voorkeur uit naar buitenzonwering, dan heb je mogelijkheden als terrasoverkapping, knikarmen, screens of exclusieve zonwering van kwalitatieve merken als Rio Grande. Ieder type kent natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen: laat je dus goed adviseren door een specialist alvorens een besluit te nemen.  

Denk bij het maken van een keuze ook zeker aan het vereiste onderhoud van jouw zonwering. Wanneer je buitenzonwering hebt, zal dit hoe dan ook de gevolgen gaan ondervinden van de weersomstandigheden. Heb je bijvoorbeeld knikarmen en een zonnescherm? Dan is het zaak om minstens een keer per jaar met een borstel alles schoon te maken. Heb je juist gekozen voor binnenzonwering? Dan ziet het onderhoud er, afhankelijk van het type zonwering, natuurlijk weer heel anders uit.

Bron: zonwering Utrecht