Verbouwen in huis? Hier moet je aan denken!

De afgelopen jaren heeft een groot aantal huishoudens een verbouwing in huis uitgevoerd. Zo werd onder meer de badkamer gerenoveerd, koos men massaal voor een nieuwe keuken in huis en werd de tuin opgeknapt. Denk aan het plaatsen van een nieuwe schutting, het vervangen van een deel van de bestrating voor een extra border of bijvoorbeeld groot gazon, enzovoorts. Welke verbouwing heb jij op de planning staan voor de komende periode? Bij een verbouwing van je woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel vertelt een ervaren loodgieter in Den Bosch je hier meer over. 

Bovenal is een goede voorbereiding essentieel. Je wilt vooraf nauwkeurig uitdenken hoe je badkamer, keuken of bijvoorbeeld tuin er straks uit moet komen te zien. In sommige gevallen is het mogelijk plannen tussentijds aan te passen; reken hier echter niet op. Des te meer je vooraf bepaalt, des te fraaier het eindresultaat vaak ook is. 

Schakel de juiste vakmensen in voor je verbouwing 

Bij een verbouwing van de verschillende ruimtes in en rondom je woning wordt het sterk aangeraden, om hier een vakman voor in te schakelen. Een deel van de werkzaamheden kun je zelf uitvoeren; aan andere klussen zou je niet moeten beginnen. Om er een voorbeeld van te geven: het leggen van nieuwe leidingen in de tuin of je woning. Wanneer losse leidingen niet volledig op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld als gevolg van het ontbreken van het benodigde gereedschap voor deze klus, leidt dit tot lekkages. Deze lekkages heb je vaak pas in de gaten, op het moment dat de vochtschade aan je woning al ontstaan is. Het is vervelend om na een verbouwing nogmaals te moeten verbouwen om deze schade te kunnen herstellen. 

Vergeet de verlichting in de verschillende ruimtes niet 

Een ander belangrijk punt: de verlichting! Het kan gaan om een verlaagd plafond met led spots in de keuken of badkamer, maar ook om een uitgebreid verlichtingssysteem voor in de tuin. De verlichting op een later moment aanleggen is vaak lastig. Neem de renovatie van een tuin: je wilt voorkomen dat je borders of gazon op een later moment opnieuw moeten worden opengebroken om de grondkabels voor je tuinlampen aan te kunnen leggen. Evenals dat je al bij de indeling van bijvoorbeeld een badkamer rekening wilt houden met de aansluitpunten voor de plafondlampen in deze ruimte. Regelmatig wordt het uitdenken van het lichtplan vergeten bij een verbouwing. 

Tags: