Tuinplant van de maand februari: de Thuja

Deze maand laten wij u kennismaken met de Thuja. De Thuja staat ook wel bekend als de levensboom en is precies wat u nodig heeft in de grauwe wintermaanden. Deze plant is namelijk altijd groen en geeft uw tuin dus net dat beetje extra kleur. Naast haar altijd aanwezige kleur behoeft deze plant nauwelijks verzorging en heeft zij een kalmerende werking.

De herkomst van de naam Thuja

De naam Thuja is afgeleid van het Griekse woord ‘thuo’, dit betekent ‘offeren’. De Thuja werd vroeger veel gebruikt bij offerrituelen, vanwege de heerlijke geur die de plant verspreidt als zij verbrand wordt. De naam “levensboom” heeft deze tuinplant te danken aan de geneeskrachtige werking van de olie die uit de bladeren wordt gewonnen. Deze plantaardige olie heeft een prettig aroma en een kalmerende

Thuja in uw tuin

De Thuja kan wel 800 jaar oud worden en behoudt jaar in jaar uit haar groene kleur. Deze plant groeit compact en is daarom zeer geschikt om te gebruiken voor een zichtdichte haag. Een wat kleinere Thuja plant is leuk om in pot op bijvoorbeeld uw balkon te zetten. Als het niet vriest kunt u rustig de Thuja in februari in uw tuinplanten, zo kunt u samen genieten van de eerste zonnestralen in uw achtertuin.

Zo verzorg je de Thuja

Deze tuinplant staat het liefste op een plekje in de zon of in de halfschaduw. Verder heeft de Thuja nauwelijks verzorging nodig. Heeft u haar in een pot geplant? Geef de tuinplant dan van tijd tot tijd een beetje water. Ook kunt u  haar af en toe belonen met een beetje voeding. Wel is het van belang dat u de Thuja af en toe scheert. Bij scheren hoeft u, in tegenstelling tot snoeien, alleen de uiteinden van de twijgen te knippen. Door ongeveer vijf centimeter verder te scheren zorgt u ervoor dat de Thuja niet te groot wordt en mooi groen blijft. Het scheren kunt u het beste na de winter doen.

BRON: http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2600/tuinplant-van-de-maand-februari-de-thuja