Mollen met duurzame methoden tegengaan

Waar een ongewenste mol in het verleden al gauw gedood werd met een mollenklem, kiezen we tegenwoordig liever voor duurzamere methoden. In dit artikel geven we een opsomming van methoden die duurzaam werken. Op deze manier houd je de mol in leven, maak je gebruik van het nuttige werk dat een mol verricht én zorg je ervoor dat je op de langere termijn geen last hebt van mollen. Meer weten? Lees snel verder.

Mollen zullen voornamelijk voorkomen in natuurlijke gebieden. In de stad hoef je dus niet bang te zijn voor mollen. Maar wanneer je buiten het bebouwde kom woont wordt de kans op mollen een stuk groter. De meeste tuineigenaren beschouwen de komst van mollen als iets negatiefs, maar dat hoeft het natuurlijk niet te zijn. Mollen verrichten namelijk ook nuttig werk waar veel mensen niet bewust van zijn. Hieronder vind je meer informatie over het nuttige werk dat mollen verrichten en hoe je mollen op een duurzame manier kunt tegengaan.

Mollen verrichten nuttig werk

Wie slim is, maakt gebruik van het nuttige werk dat mollen verrichten. Mollen verplaatsen zich onder de grond en zuiveren de grond als het ware. Daarnaast zijn mollen gek op insecten en zullen ze de insecten opeten die schade aan jou tuin aanrichten. De komst van mollen is dus zo slecht nog niet. Maar hoe kun je gebruik maken van het nuttige werk dat mollen verrichten zonder dat ze schade aan je tuin aanrichten? Deze vraag wordt verder in het artikel beantwoord.

Mollen kunnen tegelijkertijd veel schade aanrichten, waar de meeste mensen bewust van zijn. Deze kleine beestjes knagen aan wortels van kleine planten, graven gangen die voor grondverzakkingen kunnen zorgen en daarnaast kunnen ze het hele gazon naar de filistijnen helpen. Het is dus wel zeker belangrijk om de mollen in de gaten te houden en ze niet teveel tijd te geven.

De mollenvanger gebruiken

De mollenvanger is een goede methode die als diervriendelijk kan worden beschouwd. Je geeft de mol de tijd om nuttig werk te verrichten en vervolgens plaats je de mollenvanger boven het gat. Wanneer de mol naar boven komt, valt het als het ware in de mollenbuis waardoor het gevangen zit. Je kunt het diertje ergens anders weer vrijlaten waardoor het dus gewoon in leven blijft. Wel is het belangrijk dat je de mollenbuis regelmatig checkt, zodat de mol niet te lang opgesloten zit. Mollenvangers kun je eenvoudig aanschaffen online of in een tuincentra.

Vermijd de mollenklem

De mollenklem werd vroeger veel gebruikt. Het is een eenvoudig methode, alleen het nadeel van deze methode is dat de mol gedood wordt. Dat is eigenlijk niet nodig, waardoor we de mollenklem zullen afraden. Wanneer de mol al veel schade heeft veroorzaakt en je graag zo snel mogelijk van de mol af wilt, kun je ervoor kiezen om een mollenklem aan te schaffen.

Natuurlijke methoden

Mollen hebben zoals je misschien wel weet gevoelige oren en een gevoelige neus. Met hun neus nemen ze al snel onaangename geuren waar. Er zijn bepaalde planten die voor een onaangename geur zorgen, zoals de pepermunt plant. Wanneer de mollen deze geuren waarnemen zullen ze per direct jouw tuin verlaten. Wel is het belangrijk dat je meerdere planten in je tuin plaatst, zodat je zeker weer dat de mol uit de buurt van de tuin blijft.

Daarnaast kun je mollen uit de buurt houden met geluiden. Bij onaangename geluiden zullen de mollen automatisch uit de buurt blijven. In dit geval kun je een apparaatje aanschaffen dat voor ultrasone geluiden zorgt. Dit apparaatje plaats je op verschillende plekken in de tuin. Het voordeel hiervan is dat het niet alleen mollen uit de buurt van jouw tuin houdt, maar ook andere ongedierte zoals muizen en ratten.

Tot slot kun je ook een glazen fles kopen en deze op de kop in het zand plaatsen. De wind zal geluiden creëren waar de mollen geen lol aan beleven. Meer weten over het voorkomen, bestrijden en vangen van mollen? Kijk dan op mollenverjagers.