DE TULP KOMT ER WEER AAN!

De tulp: een oer-Hollandse bloem! Of toch niet? Oorspronkelijk komt de tulp namelijk uit Iran, Afghanistan en Kazachstan. Nomaden namen de bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans een tulp op hun tulband droegen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband. Via Turkije belandde de bloem in Nederland, het land waarmee de bloem tegenwoordig vooral geassocieerd wordt. Toeristen slaan massaal tulpenbollen in bij hun bezoek aan Amsterdam en de lentekriebels nemen de overhand bij het zien van de kleurrijke tulpenvelden. Deze veelzijdige kanjer staat daarom vandaag in de spotlights!

SOORTEN TULPEN

De tulp geeft het positieve gevoel van de aankomende lente een extra boost, waardoor iedereen blij wordt van deze bloem. Zijn vrolijke kleuren gooien daar nog een schepje bovenop. De tulp is verkrijgbaar in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje en groen. Kunt u niet kiezen? Goed nieuws, de tulp is namelijk ook verkrijgbaar met multicolor bloemblaadjes. Ook qua vorm is de bloem veelzijdig. Zo zijn er tulpen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en vergeet de elegante lelietulp niet. Met 15 groepen van tulpen om uit te kiezen, is er genoeg variatie, voor elk wat wils. Of u nu op zoek bent naar korte stengels of juist lange stengels, opzichtig of subtiel, voor verwildering in de tuin of juist voor binnenshuis, vroeg of laat bloeiend, het assortiment om uit te kiezen is enorm. Kortom, met de tulp kunt u werkelijk alle kanten op!

BLOEITIJD VAN DE TULP

Tulpen hebben een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien en kunnen om die reden niet in een warm klimaat worden gekweekt. Ons koude kikkerlandje is dus bij uitstek geschikt! Maar wanneer moet u de tulpen nu precies planten en hoe gaat dat in zijn werk? Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  • U kunt de tulpen het beste tussen eind september en begin december planten want de bollen moeten minimaal zes weken in de grond zitten voor de eerste vorst. Op die manier ontwikkelen ze stevige wortels.
  • Tulpenbollen zijn het meest gelukkig in luchtige, niet nat blijvende grond. Meng daarom zwaardere grond zoals klei eerst met zand, voordat u de tulpen plant. Over het algemeen kunt u een verhouding van drie delen zand op een deel aarde aanhouden.
  • Kies voor een zonnige plek of een plek die half in de schaduw staat.
  • Maak een gaatje voor de tulpenbol en plaats daar de bol met de puntige zijde naar boven en de wortels naar onder in. Grote bollen moeten 20 centimeter diep geplant worden. Kleine bollen gemiddeld 12,5 centimeter diep. U kunt als algemene regel aanhouden dat de bollen drie keer zo diep geplant moeten worden als de bol hoog is.
  • Voor het allermooiste effect raden wij aan om de tulpenbollen in groepjes te plaatsen. Houd hierbij ongeveer 1 centimeter afstand tussen de bollen.
  • Zoals de meeste bloemen en planten (en alle andere levende wezens), hebben ook tulpenbollen water nodig om zich te ontwikkelen. Wanneer het gedurende langere tijd na het planten niet regent, is het verstandig om de bollen zelf even wat water te geven.
  • Vriest het? Dan is het verstandig om de grondlaag extra af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.
  • Een tulp heeft een gemiddelde bloeitijd van twee weken. Maak een ‘bloeischema’ van de diverse tulpen, zodat uw tuin de hele lente prachtig gekleurd is!
  • Zijn de tulpen uitgebloeid? Dan is het beter om de bloemen eruit te knippen. Zo voorkomt u dat er zaad wordt gevormd, iets wat de bol veel energie kost. Tulpen zijn zeer gevoelig voor aantastingen, gladiolen kunnen niet tegen vriestemperaturen. Daarom is het verstandig deze in de herfst te rooien.

TULPEN IN HUIS

Tulpen zijn niet alleen een aanwinst voor uw tuin en het landschap, in een vaas zijn ze een ware aanwinst voor uw huis. Zo’n bos vrolijkheid in huis draagt gegarandeerd bij aan een goed humeur! Maar hoe zorgt u ervoor dat de tulp zijn schoonheid zo lang mogelijk behoudt? Wij geven een graag een aantal tips waardoor u vijf tot twaalf dagen kunt genieten van uw tulpen.

  • Snijd de stengels altijd schuin af.
  • Tulpen zijn erg dorstig. Zorg daarom voor een grote vaas. Ze groeien namelijk ook nog een aantal centimeters door.
  • Zijn de tulpen een beetje krom geworden tijdens de reis naar huis? Zet ze dan eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich weer mooi recht.
  • Tulpen worden blij van kraanwater op kamertemperatuur en een standplaats met niet al teveel zon.
  • De tulp is bij uitstek geschikt voor een prachtig boeket. Geeft u tulpen, dan geeft u soms ook een boodschap. Niet alleen rode rozen zijn een symbool voor de liefde, ook rode tulpen betekenen onstuimige liefde. Combineer verschillende kleuren tulpen met elkaar, of combineer hem met andere snijbloemen zoals de hyacint, limonium en anemoon voor een verrassend vrolijk effect. Succes gegarandeerd!

NOG MEER TULPEN?

Kunt u geen genoeg krijgen van deze bloemen? Er worden jaarlijks diverse tentoonstellingen georganiseerd waarbij de tulp een plaatsje op het podium heeft verkregen. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:

  1. De Drieban Flora in Venhuizen trekt ieder jaar veel bezoekers uit het hele land. De inzenders gaan de strijd aan voor de beste tulp van de tentoonstelling. Kijk op http://www.driebanflora.nl/ voor meer informatie!
  2. Op een oppervlakte van 1800 m2 verschijnt elk jaar een prachtige bloemenshow in de kop van Noord-Holland. Lentetuin in Breezand staat garant voor de grootste variëteit aan bolgewassen, prachtige bloemstukken en fraaie decoraties. Kijk op www.lentetuin.nl voor meer informatie.
  3. Het Voorjaarsweekend van de Botanische Tuinen staat in het teken van bijzondere bloembollen. U krijgt hier veel informatie over tuinieren en verkoop van planten, bollen, zaden en tuinhebbedingetjes. Meer weten over Vol van de Bol? Kijk dan op https://www.facebook.com/events/278109675669839/.
  4. Wie kent het niet, de Floralia! Deze editie staat wederom grotendeels in het teken van de tulp. Tulpen verdeeld in vroeg, middelvroeg en laatbloeiend, maar ook nog eens verder verdeeld in de klassieke triumph tulpen, botanische, (kaufmanniana, greigii en fosteriana), leliebloemigen, crispa, viridiflora’s, dubbele en meerbloemigen. Alle informatie vindt u op http://www.floralia-brussels.be/nl/floralia.
  5. Tot slot kunt u de Lenteflora bezoeken. De Lenteflora is een jaarlijkse huisbroei- en bloemententoonstelling in Lisse. De insteek is plezier en het onder de aandacht brengen en houden van de bloembollencultuur. Meer weten? Kijk dan op http://www.lenteflora.nl/.

 

BRON: http://www.tuincentrumoverzicht.be/nieuws/101499/de-tulp-komt-er-weer-aan